Ankara Üniversitesi ve Sanofi Nadir Hastalıklar Merkezi “NADIR” için işbirliği anlaşması imzaladı
Bugün dünyada 350 milyon, Türkiye’de 5 milyon insanı etkileyen çok az hastalık var. Nadir görülen ve %80’i genetik nedenlerden kaynaklanan hastalıkların teşhisindeki zorluk nedeniyle hastaların doğru teşhise ulaşması 7 yılı bulabiliyor ve hastalar farklı branşlardan doktorlara gitmek zorunda kalabiliyor.
Aynı zamanda nadir görülen hastalıklara sahip bireylerin doğru merkezlere ulaşmasının gecikmesi, tanı için gerekli teknik ve laboratuvar hizmetlerinin bulunmaması gibi durumlar tanı sürecinde zorluklar yaratmakta ve sürecin uzamasına neden olmaktadır. Tüm bu ihtiyaç noktalarından hareketle Sanofi İhtisas Tedavileri İş Birimi ve Ankara Üniversitesi değerli bir iş birliğine imza attı.
Bu iş birliği ile nadir hastalıkların tanı ve tedavisi, multidisipliner hasta takibi, klinik araştırmalar için Ankara Üniversitesi bünyesinde kurulan Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (NADIR) bilimsel faaliyetlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. ve kayıt çalışmaları.
Ankara Üniversitesi ve Sanofi İhtisas Tedavileri İş Birimi 2001 yılı sonunda güçlerini birleştirmeye karar vermiş, niyet mektubu imzalanmış ve ön çalışmalara başlanmıştır. Gerekli hazırlıklar ve ön çalışmalar tamamlandıktan sonra bugün imzalanan protokolle çalışmalara resmi olarak başlandı. Çağdaş tanı ve tedaviye yönelik araştırmalar yaparak hastaların tanı, tedavi ve izlem kalitesini artırmak amacıyla Ankara Üniversitesi ve Sanofi iş birliğiyle kurulan Küçük Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (NADIR) yürütülecek bilimsel faaliyetler nadir hastalıklara yönelik yöntemler güçlendirilecektir. Yeniden yapılan iş birliği kapsamında, üniversitenin “NADIR” olarak adlandırılan Cebeci yerleşkesinin merkezinde, misyon sahibi akademisyenlere bilimsel araştırma yapma imkanı sunularak bilgi üretmeye ve yeni teknolojiler geliştirmeye yönlendirilecek.
prof. Dr. Necdet Ünvar
Ankara Üniversitesi Rektörü
“ Nadir hastalıklar günümüzün en çok konuşulan ve sıcak konularından biridir. Bunun için tek adres tıp değil; sosyal, ekonomik boyutu, geleceğe yönelik riskleri ve tüm bunlar yönetilmesi gereken konulardır. Tüm bu bahisler üzerinde çalışacak bir merkez kurduk. Sanofi ile bu konuda keyifli bir iş birliğine imza attık. Hedefimizin ortak olduğunu düşünüyorum. Burada atılacak her adımın, alınacak her sonucun her iki tarafı da memnun edeceğine yürekten inanıyorum. Gerçekten de çok önemli bir toplumsal etki yaratacak bir merkez olacak. Bu merkezde gelecek için çok değerli çalışmalar yapmayı planlıyoruz.”
Pelin Yunusoğlu
Sanofi İhtisas Tedavileri Türkiye, Levant ve İran Genel Müdürü,
“Sanofi olarak, kendimizi nadir görülen hastalıklar konusunda farkındalığı artırmaya ve dünya çapında teşhis ve tedavi yolculuklarını iyileştirmeye adadık. Hafif hastalığı olan bireylerin hakikat merkezlerine erişiminde ve teşhis için gerekli teknik ve laboratuvar hizmetlerinin alınmasında zorluklar ve gecikmeler yaşanabilir. Ayrıca yanlış ve geç teşhis nedeniyle uygulanan gereksiz tetkik ve tedaviler de sağlık sistemi için değerli bir mali yük oluşturmaktadır. Bu noktaya katkı sağlama konusundaki işbirliğimiz, bilimsel odağımız ve nadir hastalıklar alanındaki tecrübemizle Ankara Üniversitesi Önemsiz Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel çalışmalarına destek olabilmek bizim için çok anlamlı ve gurur verici. Bir süredir hazırlıklarımız devam ediyordu. Bugün attığımız imzalarla birlikte üç yıllık ortak çalışmalara daha yola çıktık. Bu iş birliğinin daha az hastalık konusunda başarılı projelere vesile olması için gayretle çalışacağız” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı