HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’nun çocuk yaşta evlilikleri savunması tepki çekti
MERVE GÜVEN
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun sosyal medyada da gündem oluşturan çocuk yaşta evlilikleri savunduğu açıklamasına Kadın ve Çocuk Derneği gönüllü avukatı Begüm Osma tepki gösterdi. Yürürlükteki yasaların ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin çocuk evliliğini yasal hale getirmediğine işaret eden Osma, “Çocuk istismarına yol açabilecek bireysel bir açıklama olmadığının bilincindeyiz. “Genç yaşta zorla evlendirilen, evlere hapsedilen kadınların da sebebinin bu zihniyet olduğunu biliyoruz. Laik, demokratik bir hukuk devletinde bu tür açıklamalar yapanların hiçbir sıfatla müspet bir kazanım elde edemeyeceklerini de biliyoruz” dedi.
HÜDA PAR Genel Başkanı ve AKP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, 8 Aralık 2022’de yeniden gündeme gelen bir YouTube programında, çocuk istismarının önünü açan erken yaşta evlilikleri savunduğuna dair açıklaması dikkatleri üzerine çekmişti. reaksiyon. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde AKP’den milletvekili seçilmesi kesinleşen Zekeriya Yapıcıoğlu’nun bu sözlerine çok sayıda kadın derneği ve vatandaş tepki gösterdi.
Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar vakalarında aktif olarak yer alan ve kamuoyu oluşturan Önce Kadın ve Çocuklar Derneği’nin gönüllü avukatı Begüm Osma. HaberlerAjansına yaptığı açıklamada, konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
“ŞU ANDA UYGULANABİLİR HİÇBİR KANUN VEYA TARAFI OLDUĞUMUZ HERHANGİ BİR ULUSLARARASI SÖZLEŞME ÇOCUK EVLİLİĞİNİ YASAL KABUL ETMEZ”
“Söylediğinin aksine, yürürlükteki hiçbir yasa veya tarafı olduğumuz herhangi bir uluslararası sözleşme çocuk evliliklerini yasal hale getirmiyor. Hukukta çocuk kavramı, reşit olmayanları veya ebeveynler arasındaki nesepleri belirtmek için kullanılabilen bir kavramdır. Ceza Kanunu’na, Medeni Kanun’a veya taraf olduğumuz sözleşmelere bakalım, bunların hiçbirinde çocuk evliliğini onaylayan düzenlemelerin olmadığını görüyoruz.Bu tanımlarla çocukluk sürecinin ergenlikten önceki gelişimsel bir süreç olduğu açıkça ifade ediliyor. işlem.
“BU DURUMUN ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK HİZMETİ İÇİN YARATILMADIĞINI YENİDEN ANLAMAK İSTİYORUM”
Yapıcıoğlu’nun açıklamasından şaşkına dönerek kendi kişisel fikirlerine dayandırmaya çalıştığı konu açısından, evlenme yaşı 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda 124 ve devamında düzenlenmiştir. Evlenme yaşının düzenlendiği maddede kadın ve erkeğin 17 yaşını doldurmadan evlenemeyeceği belirtilmiştir. İlgili kanunun devamında 17 yaşını doldurmuş erkek veya kadının evlenmesi caizdir. 16 hüküm süren olağanüstü koşullarda ve çok değerli bir nedenle evlenmek. Bunun çok istisnai bir durum olduğunu ve çocuğun çıkarlarına zarar vermeden uygulanması gereken bir karar olduğunu tekrar belirtmek isterim. Bu durumun çocuk yaşta evliliğe hizmet amacıyla oluşturulmadığının altını tekrar çizmek isterim.
“KANUNDA ERGENLİK YAŞI İLE EVLENME YAŞININ FARKLI DÜZENLENMESİNİN DOĞRU OLMADIĞINI, EVLENME YAŞININ DA ERGENLİK YAŞI OLARAK BELİRLENMESİNİ DESTEKLİYORUZ”
Geldiğimiz noktada buluğ yaşı ile evlenme yaşının kanunda farklı düzenlenmesinin uygun olmadığını, evlenme yaşının buluğ yaşı olarak belirlenmesinin ve evlilik kurumunun ortadan kaldırılmasının uygun olmadığını savunurken, Bu şekilde evlilik yoluyla kazanılan ergenlik en doğru yoldur, çocuk istismarına yol açabilecek böyle bir açıklamayı kabul etmiyoruz. Bunlar TBMM’nin tartışması gereken konular değil. Bu ülkenin çocukları ve gençlerinin de temel sorunları var. Bu sorunların hiçbiri çocukların 15 yaşında evlenememeleri, yani çocukları istismar edememeleri değil. Her çocuğun temel yaşam hakkı, gelişim sürecinde potansiyellerini gerçekleştirmek için her fırsatı talep etmeden devlet tarafından desteklenme hakkı vardır. Her çocuğun korunma, eğitim, sağlık, barınma, beslenme, duygu ve düşüncelerini ifade etme özgürlüğü hakkı vardır. Çocukların onurlarının korunması hakları vardır.
“HÜKÜMETİN ÇOCUKLARIN HANGİ ŞARTLARDAN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞUNU UNUTMAMAK İSTİYORUZ”
Açıkça çocuk istismarına yol açabilecek bir iddiaya girmenin münferit bir durum olmadığının bilincindeyiz. Cemaatler eliyle çocuklara, küçük yaşta zorla evlendirilip evlerine hapsedilen kadınlara yönelik taciz, zulüm, işkence ve diğer hak ihlallerinin sorumlusunun da bu zihniyet olduğunu biliyoruz. Laik, demokratik bir hukuk devletinde bu tür açıklamalar yapanların hiçbir şekilde olumlu bir kazanım elde edemeyeceklerini de biliyoruz. Yapıcıoğlu’na ve bu zihniyetteki diğer kişilere, hiç kimsenin çocuklara karşı sorumluluklarını onlara zarar verecek şekilde kullanamayacağını, devletin çocukların hiçbir koşulda zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakla yükümlü olduğunu hatırlatmak isteriz.”
Yapıcıoğlu, ilgili yayında konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bazıları 15 yaşında ama olgunlar, evlenebilirler”
“Bir çocuk neye göre, kime göre kaç yaşında? Biyolojik olarak kendini evliliğe hazır hissediyorsa, ebeveynleri uygun görüyorsa daha erken yaşta evlenebilsinler bence. Çok insan var.” Şu anda genç yaşta evlendikleri için cezaevinde olan bu aileler parçalanmış ve çok mağdur durumdalar.”