Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Bülteni’nin ‘Filistin’ özel sayısını yayınladı
Cumhurbaşkanlığı İrtibat BürosuDezenformasyonla Mücadele Merkezi, Dezenformasyon Bülteni’nin 97. sayısını Filistin’e ayırdı.
“Filistin” özel sayısı olarak yayımlanan bültende, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına ilişkin tartışmalara yer verildi; İsrail’in “Gazze’de beyaz fosfor bombası kullanmadık” iddiasının doğru olmadığı bildirildi.
Bültende, bölgedeki gazetecileri takip eden İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de İsrail’in Gazze ve Lübnan’da beyaz fosfor bombası kullandığını doğruladığı belirtildi. Uluslararası Af Örgütü ayrıca İsrail ordusunun 16 Ekim’de Lübnan’ın güneyindeki Dhayra kasabasına düzenlediği saldırıda aşırı beyaz fosfor bombası kullandığını, bu konunun savaş hatası olarak araştırılması gerektiğini de belirtti.İfadesi kullanıldı.
Bültende, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın ve devlet hesaplarının paylaştığı fotoğraflara ilişkin “Bunlar Hamas’ın işkence ettiği, öldürdüğü ve yaktığı çocukların dişleri” iddiasının doğru olmadığı belirtildi.
İddia edilen fotoğrafların bilirkişiler tarafından incelendiği belirtilen bültende şu bilgilere yer verildi:
– Yahudi Değerli Cesaret Madalyası iddiası
Bültende bazı sosyal medya hesaplarından paylaşıldı “Cumhurbaşkan Erdoğan Yahudi Seçkin Kalp Madalyasını Aldı”İddianın manipülasyon olduğu vurgulandı.
İddiaya dayanak olarak kullanılan görsellere ilişkin bültende şu ifadelere yer verildi:
‘Sivillere saldırı yok’ iddiası
Dezenformasyon Bülteni’nde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun eski dijital medya sorumlusu Hananya Naftali’nin paylaştığı bazı fotoğraflara ilişkin “İsrail’in Gazze’deki sivilleri hedef almadığı” iddiasının doğru olmadığı bildirildi.
Söz konusu fotoğraflar” “Sivillere saldırı yok, Gazze’de insanlar denizde yüzüyor, eğleniyor” algısı oluşturmak amacıyla paylaşıldığı belirtilen bültende, fotoğrafların 29 Ekim’de çekildiği belirtildi. İsrail tarafından suları ve elektriği kesilen Gazzeliler, deniz suyunu temizlik amacıyla kullanıyorlar ve AFP’nin haberine göre, “29 Ekim 2023’te güneydeki “Filistinliler Dayr al kıyılarında deniz suyunu kullanarak çamaşırlarını, bulaşıklarını ve banyolarını yapıyor.” -Gazze Şeridi’nde tatlı su ve elektrik olmaması nedeniyle Balah.”Bilgilendirme yapıldığı belirtildi.
Bültende ayrıca İsrailli gazeteci Eddie Cohen’in bir fotoğrafla ilgili “Dünya Batı ürünlerini boykot ediyor, Hamas Batı ürünlerini yiyor” iddiasının doğru olmadığı, söz konusu fotoğrafın Mısır’dan Mısır’a gıda taşıyan bir firmanın personelini gösterdiği belirtildi. Filistin’in 2013’te tünellerden geçtiği belirtildi.
‘İsrail Türk Kızılayı’nın depolarını vurdu’ iddiası
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bültende, “İsrail, Türk Kızılayı’nın depolarını vurdu. AFAD’ın bulunduğu bina ağır hasar gördü.”İddianın doğru olmadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
Bültende, “El Cezire yalan haber yapıyor: Gazze’de ölü olarak gösterilen cesetler hareket ediyor” iddiasının gerçeği yansıtmadığı, söz konusu görüntülerin El Ezher protestosu sırasında kaydedildiği belirtildi. 2013 Mısır Darbesi sonrasında üniversite öğrencileri.
Dezenformasyon Bülteni’nde, İsrailli yetkililerin paylaştığı görüntülere ilişkin “ilk bayrağın Gazze’de göndere çekildiği” iddiasının propaganda amaçlı manipülasyon olduğu vurgulandı.
Bültende, sosyal medya hesaplarında paylaşılan “BAE Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem El Hashimi’nin ‘Bütün özgür Araplar İsrail’in yanındadır’ dediği” iddiasının doğru olmadığı, Al Haşimi’nin böyle bir ifade kullanmadığı belirlendi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada. bildirdi.
Bültende, bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan fotoğraflara ilişkin “Hamas propagandası: 3 ayrı yerde aynı çocuk” iddiasının doğru olmadığı, fotoğrafın Gazze’de değil, Suriye’deki bir bombardımanın hemen ardından çekildiği belirtildi.
Bültende, “Filistinli bir blog yazarının İsrail bombardımanından bir gün sonra mucizevi bir şekilde iyileştiği” iddialarının doğru olmadığı belirtildi.
– “İngiliz uçakları İncirlik’ten kalkıyor” iddiası
Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “Hamas lideri İsmail Haniye’nin ‘Diyarbakır’ın özgürlüğünü görmek istiyoruz’ dediği” iddiasının doğru olmadığı belirtilen bültende, şu ifadelere yer verildi:
Bültende, İsrail’in Gazze’yi bombalaması sırasında sosyal medya hesaplarında şu bilgiler paylaşıldı: “Adana’daki İncirlik Üssü’nden havalanan iki İngiliz Typhoon savaş uçağı İsrail kıyılarına uçuyor.” İddianın gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Haritada gösterilen mevkinin İncirlik Üssü ile hiçbir ilgisi yoktur ve söz konusu uçaklar İsrail ya da Filistin’e uçmamıştır.” denildi. bilgiler paylaşıldı.
Bültende, ABD’nin Maine eyaletindeki saldırının Hamas tarafından gerçekleştirildiği iddialarının doğru olmadığı belirtilirken, 18 kişinin öldüğü saldırının ABD’li bir ateşli silah eğitmeni tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.
Bültende ” Aktris Gal Gadot, Hamas’a karşı savaşmak için İsrail ordusuna katıldı.”İddianın manipülasyon içerdiği ve söz konusu fotoğrafın 6 yıldır dolaşımda olduğu vurgulandı.
Bültende, “Binlerce ABD askerinin İsrail’e geldiği” iddiasıyla paylaşılan görüntülerin gerçek olmadığı bildirildi.